7 tendinţe de design interior pentru 2016

tendinte si idei de amanajare by patricia potecea

Ca în fiecare domeniu, şi în domeniul design-ului de interior, tendinţele se modifică de la an la an. Sunt piese de mobilier care sunt ,,la modă”, culori ,,la modă” şi dacă dorim să ne amenajăm locuinţele astfel încât să fim în pas cu tendinţele, înseamnă că trebuie să fim informaţi care sunt acestea…

În ceea ce priveşte designul de interior, tendinţele generale în acest an, se învârt în jurul unui design natural şi al amenajărilor interioare cât mai sănătoase şi practice, un concept ce a apărut în Germania, însă care s-a extins deja în toată lumea, găsindu-şi numeroşi susţinători.

Culorile anului: Roz Quartz şi Albastru Seren

Institutul american PANTONE, care este o autoritate globală ce funcţionează de peste 50 de ani şi care ne furnizează standarde profesionale de culoare pentru industria designului, formulează an de an tendinţele anului. Spre exemplu, în 2015, culoarea anului a fost Marsala (roşu bordo). Anul acesta este dominat nu de una, ci de două culori, – o decizie fără precedent a Institului Pantone. Cele două culori-vedetă ale lui 2016 au fost anunţate la sfârşitul anului trecut şi sunt Roz Quartz şi Albastru Seren. Dacă vrei să ai casa în pas cu moda, nu ezita să aduci în decor finisaje, piese de mobilier sau accesorii în aceste două nuanţe pastelate şi blânde.

Mobilier de bucătărie în culori şi finisaje diferite

Anul acesta, se renunţă la bucătăriile uniforme şi se introduce o notă de eclectism în decor. Mai mult ca oricând, bucătăriile, realizate din diferite texturi şi nuanţe de lemn masiv, PAL sau MDF, ba chiar şi din combinaţii ale acestora sunt la mare căutare.

Aşa că dacă, întâmplător sau nu, bucătăria ta este dotată cu corpuri provenite din colecţii diferite, care sunt armonizate vizual, dar nu au aceeaşi culoare sau textură, anul acesta, poţi spune că ai bucătăria ideală în ton cu cele mai noi tendinţe din domeniu.

Accesorii şi electrocasnice din oţel negru pentru o bucătărie modernă

Nu doar mobilierul îşi schimbă înfăţişarea în acest an, ci şi electrocasnicele, bateriile chiuvetelor, precum şi principalele accesorii. Dacă în anii precedenţi erau la mare căutare obiectele din oţel emailat, oţel sclipitor sau cele din cupru şi alamă, anul 2016 ne aduce în vizor obiectele din oţel negru, lucios sau mat, menit să confere eleganţă şi rafinament oricărei bucătării moderne.

Oglinzi cu design deosebit – ,,statement”

E drept că şi oglinzile simple pătrate sau dreptunghiulare îţi pot înfrumuseţa holul, livingul sau baia, dar dacă tot ţi-ai propus să renovezi casa şi să înnoieşti toate piesele de mobilier, ţine cont de această tendinţă şi achiziţionează-ţi o oglindă cu un design special. Poate fi vorba despre o oglindă cu o ramă deosebită şi spectaculoasă sau poate fi vorba despre o oglindă cu o formă neregulată – ceva care, să atragă atenţia, să devină punctul de atracţie al spaţiului respectiv. Pot fi oglinzi cu rame în formă de soare, cu motive geometrice, motive marocane, orice tip de oglindă care îţi aduce o nota de originalitate în casa ta.

Fără gadgeturi în living

Din cauza dezvoltării agresive a tehnologiei care facilitează comunicarea în mediul virtual, s-a ajuns la pierderea deprinderii de a comunica faţă în faţă, cu cei apropiaţi. Acest lucru a dus nu doar la răcirea relaţiilor dintre prieteni şi colegi, ci chiar şi la răcirea relaţiilor dintre membrii aceleiaşi familii, aceştia petrecându-şi timpul liber cu ochii în ecranele gadgeturilor preferate.

Pentru a putea reveni la comunicarea reală şi directă şi pentru a putea pune în practică această tendinţă, este indicat să golim spaţiile comune ale casei de tot ce înseamnă tehnologie: televizoare smart, laptopuri, tablete, smartphone-uri etc. Aceste accesorii moderne pot fi înlocuite cu jocuri de societate, cu cărţi interesante sau cu diverse jocuri haioase. Deci să ne aducem aminte de vremurile bune… şi de copilărie!

Pe aceleaşi considerente, şemineul poate deveni principalul punct de atracţie al livingului, având ca menire să adune în jurul său (sau în faţa sa) oameni apropiaţi, încurajându-i să petreacă cât mai mult timp împreună. Pentru cei care stau la bloc, un şemineu electric poate fi soluţia salvatoare.

Artizanalul – la mare căutare

Obiectele artizanale adaugă caracter spaţiilor şi sunt o garanţie a unor amenajări absolut unice. De la macrame până la alte lucruri croşetate, descoperiţi plăcerea lucrurilor făcute de mână. Blănurile pot fi şi ele integrate cu succes în living sau în dormitoare. Nu vă fie teamă să amestecaţi artizanalul cu bunurile industriei de larg consum. Mineralele ocupă şi ele un loc important în finisajele interioare de anul acesta. Un bol din pirită, bucaţi de cuarţ ori alte minerale pot da o nota interesantă locuinţei.

Natura în interior

În această tendinţă intră folosirea texturilor naturale – lemn şi piatră naturală, dar şi a plantelor verzi de interior şi a motivelor florale.

Foloseşte-te doar de una sau două piese de mobilier pentru a atrage atenţia. Designerii recomandă să alegi aceste imprimeuri în alte nuanţe faţă de cele ale camerei, pentru mai mult efect.

Dacă nu te pricepi în amenajări interioare, dacă nu ştii cum să-ţi reamenajezi locuinţa, ce culori să foloseşti, ce mobilă să cumperi, ce perdele să îţi pui şi aşa mai departe, ImaGOO Design, îţi stă alături cu cele mai creative şi mai inspirate propuneri.

Dacă nu vrei să faci greşeli, şi-ţi doreşti o locuinţă amenajată după tendinţele anului, dacă vrei să te bucuri de confort şi eleganţă, dacă vrei un stil cu totul şi cu totul special, ceva unic, ceva care să te reprezinte, ImaGoo Design are numeroase propuneri pentru tine. Trebuie doar să ne contactezi şi treaba este ca şi rezolvată.

Autor: Patricia Potecea, designer de interior