Category Archives: Utile

Pereții albi, o provocare?

Oricât de complicat, greu de întreținut și dificil de asortat poate părea la prima vedere, culoarea alb a fost mereu în trend și a este de multe ori prima alegere a celor care doresc sa își decoreze casele. Albul este una dintre cele mai ușor de asortat culori. Are  o putere fantastică de mărire și luminare a spațiului. Aceste două motive îl recomandă ca primă alegere în amenajarea și finisarea spațiilor mici.

sfaturi de design interior de la patricia potecea

Pereții albi oferă o libertate nelimitată în alegerea oricărei scheme de culori. Este o opțiune bună pentru abordările simple si elegante. Totodată este o opțiune potrivită în amenajările scandinave, minimaliste, clasice sau shabby chic.

Dintre toate culorile, albul are o mulțime de semnificații pozitive în psihologia culorilor, el fiind asociat cu puritatea, inocența și perfecțiunea.

TIPS 1: NU există doar o singură variantă de alb. Nuanțele de alb pot avea subtonuri calde și reci și pot da personalitate camerei. Poți găsi opțiuni cu nuanțe subtile de verde, albastru, roz, galben etc. Ele se aleg și în funcție de lumina naturală care este în cameră și de tipul de iluminare artificială. Opțiunea pentru tavan albă este cea mai potrivită atunci când dorim să dăm înălțime camerei.

TIPS 2 – atunci când ai un perete alb și dorești să mai ,,adaugi” înălțime camerei, optează pentru plinta albă, colorată în aceeași nuanță cu a peretelui.  😊

Peretele alb este ca pânza artistului unde putem pune decoruri, culori, putem picta și putem crea atmosfera pe care ne-o dorim. Vă prezint mai jos opțiuni de a pune în valoare un perete alb:

1. Tablouri, postere, rame foto – în funcție de mărimea peretelui, putem opta pentru o operă mai mare sau 2, 3 tablouri de dimensiuni medii. În funcție de stil, tablourile pot fi înrămate sau nu. Atunci când avem tablouri mai mici/rame si multe sau combinații, va trebui să alegem o schemă de amplasare a lor înainte de a le pune pe perete. Le putem pune pe jos sa le aranjăm, sau lipi cu puțin scotch pe perete până găsim combinația care ne place cel mai mult și este echilibrată. Este bine să punem tabloul la nivelul ochilor noștri și să găsim în cameră câteva linii de ghidaj pentru a le integra cu succes, în cameră.

 

TIPS: Vă recomand să alegeți tablouri autentice sau pictate de pictori talentați, pot fi pictate inclusiv de membrii familiei sau cunoștințe. Au o valoare mai mare față de un canvas printat în mii de exemplare. În cazul în care doriți print, o poza personală dintr-o vacanță sau o poza deosebită la rezoluție bună poate fi de impact. Și la postere, o valoare mai mare o au cele care sunt printate în număr limitat de exemplare.

           2. Oglinzi – pot fi o opțiune bună atât decorativă, cât și funcțională. Vei alege dimensiunea oglinzii in funcție de spațiul disponibil, de diverse forme și rame. Pot fi și modele care pot fi puse in set, suspendate sau lipite direct pe perete.

TIPS: Verifică întotdeauna ce se reflectă în oglindă, să nu ai surprize! 😊

 

 

 

 

 

 

 3. Polițe, cuburi, hexagoane, scară – pot fi foarte utile și decorative. Contează  la fel de  mult ce vei  pune peste/în ele: tablouri, licheni decorativi, vaze, rame foto. Este foarte important să nu le aglomerezi, ci să alegi cele mai estetice piese pentru a da o notă de design camerei. În caz contrar, vei avea efectul invers!

                  

             4. Placaje – cu HPL, cu riflaje, cu panouri decorative 3D, cu pluta, placare murală sau piatră naturală – placajele sunt o opțiune mai costisitoare, dar care conferă o nouă textură si dau o notă contemporană spațiului atrăgând atenția asupra lor.

   

          5. Pictură pe perete  sau tapet– pictura pe perete rămâne modul în care putem imprima o notă personală camerei. De mare impact și ușor de făcut este utilizarea șabloanelor cu modele care se repetă. Efectul va fi unul WOW!

           6. Tabla magnetica, de scris– este foarte utilă, putem nota informații, prinde hârtii, poze. Poate fi folosit în bucătării, camere de copii, holuri. Pe lângă culorile alb si negru, tablele le putem găsi și în alte culori. Există inclusiv vopsele care au această proprietate și reprezintă o opțiune potrivită atunci când suprafața de acoperit e mai mare.

     7. Ceasurile- alege un model deosebit, atipic care pe lângă faptul că se va integra cu succes in spațiul tău, îți va fi și de mare ajutor.

           

8. Profile decorative – poți lipi cu adeziv special profile decorative pe perete. Le poți aplica fie albe, fie le poți colora. Ele vor da o notă clasică amenajării.

               9. Plante, mușchi și licheni decorativi – atunci când alegi să aduci natura în casa ta trebuie să te asiguri că ai suficientă umiditate și că știi cum se întreține acest perete pentru a fi mereu fresh. Punerea în operă este deseori migăloasă, nu este o variantă economică, în schimb acest perete atrage atenția tuturor. O altă opțiune de a aduce natura în casa ta,  sunt terariile sau plantele de interior care sunt puse frumos în evidență de un perete alb.

                   10. Hobby – te pasionează chitara, pune-o pe perete! Îți plac împletiturile și confecționezi decorațiuni, pune-le pe peretele tău alb. Dacă îți plac mult călătoriile, pune o hartă mare de plută, unde poți însemna toate țările vizitate ori pe care dorești să le vizitezi. Alegând elemente dragi ție și cu semnificație, vei crea spații pline de valoare care te vor încărca cu bună dispoziție.

Sursa poze: Pinterest

Sunt aici pentru tine oricand ai nevoie de consultanta in design interior.

Arhitect & Designer de interior & Decorator. De cine avem nevoie?

În ultimii ani, se creează o confuzie între termenii ce descriu activitatea de design de interior. Avem deopotrivă arhitecţi, designeri, decoratori de interioare şi totuşi nu ştim exact ce pregătire are fiecare şi cu ce se ocupă mai exact, drept urmare ne este foarte dificil să ne dăm seama la cine este bine să apelăm atunci când avem nevoie de un specialist în acest domeniu. Tocmai de aceea, vă transmit informaţiile de care aveţi nevoie pentru a putea face alegerea potrivită în funcţie de nevoile dumneavoastră. Arhitectul nu este totuna cu designerul de interior şi nici cu decoratorul.

Prima diferenţă este nivelul de educaţie necesar pentru a putea profesa

Arhitecţii sunt persoane care au absolvit facultăţi de arhitectură şi şi-au susţinut examenul de diplomă. Acum, în funcţie de experienţa lor, după absolvirea studiilor universitare, arhitecţii sunt denumiţi arhitecţi diplomaţi şi pot întocmi proiecte ce nu necesită obţinerea unei autorizaţii de construire, demolare sau reamenajare. Ei se mai numesc şi arhitecţi ,,fără drept de semnătură”. Pentru a dobândi acest drept, trebuie să mai efectueze un stagiu de pregătire de 2 ani în cadrul unui birou de arhitectură, sub îndrumarea unui arhitect cu cel puţin 5 ani de experienţă în domeniu şi să susţină la final, examenul pentru obţinerea dreptului de semnătură.

Acest drept este oferit de către Ordinul Arhitecţilor din România şi în care orice architect cu drept de semnătură este înscris în Tabloul Naţional al Arhitecţilor cu drept de semnătură, tablou ce poate fi vizualizat şi online. Acest arhitect poate realiza orice construcţie sau intervenţie asupra unei construcţii existente respectând legislaţia în vigoare.

Designerii de interior sunt persoane care au absolvit Facultatea de Design Interior, facultate care este diferită de Facultatea de Arhitectură. Aceştia primesc titulatura de designer de interior şi pot întocmi proiecte de amenajare interioară. Se poate întâmpla uneori ca anumiţi arhitecţi să îşi însuşească această titulatură chiar dacă specializările în cadrul facultăţii au fost diferite, doar pe baza faptului că marea parte a lucrărilor lor sunt în această zonă.

Decoratorii de interioare pot avea în spate una dintre cele două facultăţi amintite mai sus, dar nu este necesar pentru a profesa. Ei pot avea doar cursuri specializate de Design de interior sau de Decorare de interior. Se ţin cursuri atât în ţară, cât şi în străinătate, în urma examenului final, dobândesc diplome acreditate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Este adevărat că putem întâlni în viaţa de zi cu zi, şi persoane care se consideră decoratori, chiar dacă nu au finalizat aceste cursuri acreditate sau nu au participat nici măcar la cursuri, ci doar au un simţ estetic bine dezvoltat şi sunt autodidacţi.

A doua diferenţă este experienţa şi complexitatea serviciilor pe care le oferă

Pentru a îndeplini cerinţele beneficiarilor, designerii de interior colaborează cu arhitecţii şi contractanţii, aşa ar fi indicat să se întâmple, preocupându-se de funcţionalitatea, ergonomia şi siguranţa spaţiului respectiv. Pe de altă parte, decoratorii colaborează cu persoanele care produc mobilierul, tapiţerii sau pictori decoratori, decorând spaţiul, alegând cele mai bune culori, texturi, textile decorative, accesorii pentru spaţiul ce urmează a fi amenajat.

Procesul de lucru al arhitecţilor şi al designerilor de interior este unul mai complex prim prisma faptului că trebuie să cerceteze, să analizeze şi să-şi integreze toate cunoştinţele în procesul de creaţie, pentru ca cerinţele beneficiarilor să fie îndeplinite ţinând cont şi de un alt aspect foarte important, şi anume bugetul. Subiectele pe care designerii de interior studiază variază de la istoria artei, ergonomie, teoria culorilor până la studii de proiectare CAD. Pot fi şi decoratori care să ajungă să deţină în timp, cunoştinţele unui designer de interior, parcurgând cursuri specializate în domeniu, singura diferenţă dintre cei doi fiind în acest caz, doar de titulatură. Decoratorii se ocupă de obicei de proiectele care au ajuns la final, unde nu mai este nevoie de lucrări pe şantier, spart pereţi, stabilite planurile de iluminare, şamd, ci se pot axa doar pe alegerea mobilierului, finisajelor, accesoriilor, obiectelor de decor, etc. Ei nu pot modifica elemente structurale, schimba instalaţii sau planurile electrice fără a se consulta sau colabora cu un arhitect/structurist (după caz).

De cele mai multe ori, designerii de interior pot fi implicaţi atât în proiecte rezidenţiale, cât şi comerciale. În schimb decoratorii, cel mai adesea sunt implicaţi în proiecte rezidenţiale.

Arhitecţii si designerii de interior au capacităţi de citire a planurilor electrice, stăpânesc foarte bine codurile tehnice ale clădirilor, cunosc condiţiile de siguranţă, ergonomie, colorimetrie. Nu întotdeauna se întâmplă şi în cazul decoratorilor de interioare. Poţi întâlni atât persoane care au dobândit toate aceste lucruri în timp, dar şi decoratori pe care aceste aspecte îi depăşesc. Este foarte bine să aflaţi de la început ce pregătire şi până unde pot rezolva proiectul dumneavoastră.

În vederea alegerii specialistului potrivit, pe lângă aspectele discutate anterior, mai trebuie să ţinem cont şi de următoarele lucruri: dacă lucrările din portofoliu sunt pe gustul nostru (de obicei, fiecare este specializat pe anumite stiluri şi excelează acolo), dacă persoana comunică eficient cu noi şi putem stabili o conexiune de la început, dacă are timp să se ocupe de proiectul nostru şi nu este angrenat în alte proiecte cu volum mare de muncă, pentru că altfel riscăm ca termenele să ne fie amânate şi nu în ultimul rând dacă tarifele practicate de ei sunt corecte şi se află în bugetul setat de noi în vederea amenajării.

În concluzie, în cazul în care dorim să ne amenajăm casa într-un mod profesionist, avem nevoie de toţi aceşti specialişti: arhitecţi, designeri şi decoratori. E adevărat, de fiecare, pe rând, iar acest lucru î-l stabilim în funcţie de etapa în care ne aflăm cu casa sau spaţiul ce urmează a fi amenajat, la momentul în care avem nevoie de ei.

Vă doresc mult succes în găsirea specialistului potrivit pentru dumneavoastră!

Un articol scris de Patricia Potecea, designer de interior care si-a pus amprenta pe multe proiecte de amenajari interioare Brasov.

De unde vine dezordinea?

echilibru si ordine in design interior

Mi-aduc aminte cu bucurie de desenele animate din copilărie, dar nu vă povestesc acum despre Sandy Bell sau Captain Planet, ci mai exact despre desenul animat care și-a pus amprenta în viața mea, mult mai mult decât toate desenele anilor ’80, la un loc.

Ce au desenele animate in comun cu designul interior? Hai sa vedem!

Este vorba despre un mic dragon verde și simpatic, care a intrat într-o seară pe geam, în camera a doi preșcolari și și-a făcut culcușul sub pat. Nu voia nimic să mănânce din ce îi aduceau pe furiș cei doi din bucătărie și nici nu știa să vorbească. I-au spus Drago și s-au bucurat de prezența lui.

Copiii erau foarte dezordonați. Permanent erau lucruri aruncate pe jos: creioane, carioci, jucării sau haine. Chiar dacă părinții insistau într-una, ca cei doi să păstreze curățenia, nu au reușit. Uneori, mai aduna mama lor după ce adormeau, dar de cele mai multe ori, se instala haosul.

Când seara a venit, l-au mângâiat pe noul partener de joacă și au adormit. În timpul nopții, acesta a ieșit de sub pat și a început să miroasă, să se joace cu lucrurile aruncate pe jos și să le mănânce, una câte una. Când copiii s-au trezit de dimineață, nu mai era nicio jucărie pe jos. Au fugit la părinți să-i întrebe dacă ei au fost cei care au adunat lucrurile, dar au dat amândoi din umeri. Puiul de dragon, era în continuare sub pat și dormea.

sfaturi de la designerul de interior patricia poteceaDoar în a 3-a noapte, copiii s-au trezit și l-au prins asupra faptului pe Drago. Atunci, el le-a mărturisit acestora, că intră doar în camerele copiilor dezordonați, iar noaptea iese și mănâncă tot ce găsește pe jos. După ce copiii au înțeles cum stă treaba, în fiecare seară, înainte de culcare și-au pus lucrurile la locul lor și au devenit ordonați. Peste vreo săptămână, dragonul a dispărut. Nimeni nu a mai știut nimic de el.

Multi ani de atunci, l-am visat pe Drago și de fiecare dată când lăsam ceva în grabă în camera mea, aveam barem grijă să fie pe pat ori pe scaun, ca nu care cumva să vină „animăluțul” și să ia masa.

Ce vreau eu să spun este că ordinea și disciplina vin de cele mai multe ori din copilărie, dar dacă ne dăm seama că nu suntem deloc așa, cu eforturi susținute vom rezolva asta. Important e să ne dăm seama de avantajele ei și să fim motivați. Și mie mi-a mâncat o grămadă de carioci Drago, până am reușit să le pun la locul lor! 😉

Lucrurile s-au schimbat de-a lungul timpului. Dacă în anii ’80, aveam acces la o cantitate limitată de lucruri, de-a lungul anilor, puterea de cumpărare a crescut, iar fiecare dintre noi a început să cumpere lucruri diverse, uneori fără a avea nevoie de acel obiect, doar pentru ca „era drăguț” sau „la reducere” sau pentru „zile negre”. Pe termen lung, acest comportament duce la achiziționarea un volum impresionant de obiecte care pot conduce la haos. Este exact ca și creșterea procentului de persoane obeze, pe plan mondial. Accesul facil la mâncare ieftină și fără nutrienți, a condus la o populație care mănâncă mai mult decât are nevoie, devenind supraponderală. În mod firesc, ne-am apuca de o dietă.

La fel, putem face și cu casa noastră. Dar, înainte de a face ordine în lucrurile noastre este nevoie de a vedea ce lucruri păstrăm, de ce avem nevoie și cum să punem accent pe calitate, nu pe cantitate. În engleză, există un termen foarte potrivit și anume de „DECLUTTER”, corespondent în limba română este termenul de „DEBARASARE”, alegem doar elementele de care avem cu adevărat nevoie. Dar despre acest subiect, vă voi povesti mai multe, în articolul viitor…

Pe tine, cine te-a inspirat să fii ordonat(ă), în copilărie?

Un articol scris de Patricia Potecea, designer de interior si mama 😉

Primul pas către o casă ordonată: DEBARASAREA

sfaturi design interior patricia potecea

Orice designer de interior incepe un proiect nou prin debarasare. Sa vedem ce inseamna asta.

De cele mai multe ori, ne este greu să ne debarasăm de lucruri pentru că ne atașăm de ele, pentru că le-am primit și vrem sa ne arătăm recunoștința față de cineva sau să nu se supere, „dacă vine Mam’ Mare sau tanti Mița și nu vede setul de porțelanuri fine pe care îl ștergem în fiecare an de praf, fix înainte de Paște sau vizita ei”, uneori compensează o lipsă materială din anumite vremuri, „când eram mic(ă) nu am avut, acum îmi permit”, ne gândim că vom avea nevoie de acel lucru, „cine știe când voi avea nevoie”, ori pentru că am dat o “căruță de bani” sau a fost o implicare mare a noastră, în achiziționarea lui. Pentru fiecare, motivele sunt diferite, reale și subiective. Important e să găsim echilibrul în toate și să știm de cât avem nevoie și dacă acele lucruri ne reprezintă într-adevăr pe noi.

Stafuri de un designer de interior

Termenul de debarasare te poate duce cu gândul inițial, la debarasarea meselor, atunci când ospătarii curăță resturile alimentare și înlătură vesela murdară de pe mese. Dar în DEX, el are mai multe explicații, inclusiv de a arunca obiecte nefolositoare sau care te incomodează. Este un echivalent bun al termenului englezesc “DECLUTTERING”, cuvânt care semnifică procesul prin care scapi de multitudinea de obiecte împrăștiate în dezordine și care ajung să te sufoce la un moment dat. Nu este vorba de mizerie, ci de obiecte care nu mai au loc în dulapuri, pe rafturi și stau laolaltă dezorganizate. Acest termen poate fi folosit, atât în curățenia casei, cât și în a calculatorului, a minții, a vieții, inclusiv a listei de prieteni de pe Facebook. Cu cât ne simplificăm viața, ea poate deveni mai frumoasă, “less is more”, cum spunea celebrul arhitect Ludwig Mies van der Rohe, în anul 1947.

Care sunt motivele pentru care merită să faci debarasarea?

În primul rând, lucrurile nu mai “dispar” așa cum aflu că dispar în multe locuințe, ciorapii sau elasticele de păr (posibil să fie pe la fiecare sub pat, un mic pui de dragon verde care le mănâncă), ai mai puține lucruri de organizat, mai puțin de curățat, deci câștigi timp suplimentar pe care îl poți aloca în alte direcții, le vezi mai bine și poți deveni mai creativ, acorzi șansa ca anumite obiecte care zac de ani buni la tine acasă, să ajungă la persoanele care într-adevăr se bucură de ele și le este de un real ajutor. Atunci când ai doar lucrurile de care ai nevoie, poți simți o senzație plăcută de eliberare, siguranță, confort, de limpezire a minții și implicit stresul tău se reduce și te poți concentra mai bine.

Fie că vrem sau nu să acceptăm, motivele reale pentru care dezordinea este prezentă în viața noastră, ne îngrășăm, banii ne „scapă” uneori printre degete, este că nu gestionăm aceste aspecte așa cum ar trebui sau nu suntem constanți. Partea bună este că, oricând observăm că am ieșit din făgașul normal al lucrurilor, ne putem pune “pe șine”, înapoi. Cu cât mai repede observăm acest lucru, cu atât mai ușor le putem duce la îndeplinire.

Eu una, dacă nu simt un pic din gustul reușitei pe parcursul procesului de debarasare, motivația îmi scade simțitor, așa că ți-am pregătit câteva sfaturi de care să ții cont când te apuci de treabă:

    1. Nu cumpăra lucruri noi timp de o lună, decât dacă sunt consumabile și este nevoie de ele. Primul pas pentru a face debarasarea corectă este să nu aducem obiecte suplimentare, în decor. Vei face economie și vei avea o altă claritate, inclusiv o listă nouă de cumpărături,după ce procesul de debarasare este finalizat cu succes;

 

    1. Începe cu 10-15 minute pe zi – este un început bun pentru a-ți forma obiceiul, un timp potrivit ca să nu simți că „răpești” prea mult din timpul tău prețios, destinat și altor activități zilnice. Ai nevoie de cel puțin 21 de zile consecutive, ca să consideri că ai implementat acest nou obicei;

 

    1. Începe să rezolvi task-uri mici – de exemplu să îți propui să faci debarasarea într-un sertar, dulap, colț al camerei sau într-o camera mai mică. Dacă vei vedea că duci lucrul la bun sfârșit, te vei simți mai bine și-ți vei dori să continui. Fă poze înainte și după debarasare! Vei conștientiza schimbarea, îți va spori încrederea în tine și-ți va aduce multă bucurie. Voi face aici pe blog, inclusiv o rubrică unde să poți încărca aceste poze pentru a inspira și alți cititori și a ne bucura împreună de reușita ta;

 

    1. Niciodată nu te apuca de lucruri pe care nu le poți termina. Estimează-ți corect timpul înainte de-a te apuca de un spațiu, nu te angrena într-o cameră mare dacă știi că timpul este limitat. Există riscul să lași treaba neterminată și să se facă și mai mare haos. Poți simți inclusiv că nu mai are rost să continui sau „că nu ești făcut(ă) pentru asta”. Nu uita! Și când nu mai poți, mai poți puțin… :p

 

    1. Privește-ți casa prin „ochii vizitatorului” – scrie pe o foaie care sunt primele tale impresii de cum intri în casă, explorând fiecare cameră ca pentru prima oară. Trece atât ceea ce îți place, cât și ce te deranjează. Așa vei știi exact spațiile care au nevoie de ajutorul tău. Poți cere și părerea unei prietene/prieten în care ai încredere și știi că poți primi critici constructive, fără să te superi;

 

    1. Fă împreună cu un prieten sau o prietenă care să te ajute și care știi că este ordonată, observă lucrurile care îi atrag atenția și modul în care le-ar rezolva ea. Timpul trece mai ușor cu povești „nemuritoare” și o cană caldă cu ceai, ori un pahar de rose;

 

  1. Alege saci sau cutii pentru sortare. Pot fi saci de gunoi, de rafie, simple pungi sau cutii colorate. Le poți chiar eticheta, scrie cu marker-ul pe ele, cum vrei tu. Cel mai potrivit este ce ai în casă. Important este să grupezi obiectele din dulap/sertar/cameră/casă în aceste categorii principale:
    • de aruncat: ce nu mai funcționează, e stricat, rupt, desperecheat, expirat ,etc
    • de rezolvat: cusut, spălat, lipit, schimbat, completat, șamd
    • donat/vândut/cadou/reciclat -atunci când obiectul tău poate avea alt scop sau proprietar; când e în stare bună, dar nu te mai reprezintă, e mare, mic, nu l-ai folosit niciodată, etc.
    • relocat – când nu își regăsește locul unde l-ai găsit și trebuie să îl pui, în altă cameră;
    • cutia de probă – cutia care te va ajuta să decizi dacă obiectul îți trebuie și îți este cu adevărat de folos;
    • toate celelalte care rămân – sunt cele de care ai nevoie și le vom organiza în etapa următoare

    Cum decizi cum le împarți?

    Răspunzând la întrebări de genul: Am nevoie de acest lucru? L-am folosit în ultimul an? Îl voi mai folosi? Este complet, fără cusur? Îmi trezește amintiri frumoase, urâte? Este un cadou? O amintire? Mă reprezintă? Se poate bucura cineva de el?

    Dacă sunt obiecte pe care nu le-ai folosit în ultimele luni în afară de cele de sezon, mai mult ca sigur că trebuie să faci ceva cu ele;
    În cazul în care nu știi sigur ce să faci cu un obiect, îl poți depozita o vreme în “cutia de probă”, cutie pe care o pui o lună, două luni departe de ochii tăi (în debara, pe dulap, sub pat). Dacă după perioada setată de tine, observi că nu ai „recuperat” vreun obiect de acolo, înseamnă că nu ai neapărat nevoie de el și este mai bine să îi stabilești un alt destin;
    Dacă ți se pare dificil la început, poți stabili un număr de obiecte pe zi, de care să te ocupi. Spre exemplu: poți rezolva câte 10 lucruri pe zi: de aruncat, de donat, de rezolvat;

  2. Fă-ți o listă cu lucrurile pe care le ai rezolvat și pe cele care au mai rămas de făcut – este foarte util să ținem controlul situației și să ne notăm ce avem de făcut: dus la croitorie, de donat, de pus pe OLX, șamd. Misiunea noastră este finalizată numai atunci când toate lucrurile de păstrat ajung în spațiile de depozitare ale casei, iar celelalte cutii își continuă traseul stabilit de tine;

Acum că știi pașii de urmat, ce implică și beneficiile debarasării, îți poți alege prima zonă de care te vei ocupa. Alege sfaturile potrivite pentru tine și după ce ai făcut schimbarea, nu uita să-mi scrii și mie care a fost primul loc ales. Ce ți s-a părut cel mai greu și cum te-ai simțit după?

articol realizat de designerul de interior Patricia Potecea