Pereții albi, o provocare?

Oricât de complicat, greu de întreținut și dificil de asortat poate părea la prima vedere, culoarea alb a fost mereu în trend și a este de multe ori prima alegere a celor care doresc sa își decoreze casele. Albul este una dintre cele mai ușor de asortat culori. Are  o putere fantastică de mărire și luminare a spațiului. Aceste două motive îl recomandă ca primă alegere în amenajarea și finisarea spațiilor mici.

sfaturi de design interior de la patricia potecea

Pereții albi oferă o libertate nelimitată în alegerea oricărei scheme de culori. Este o opțiune bună pentru abordările simple si elegante. Totodată este o opțiune potrivită în amenajările scandinave, minimaliste, clasice sau shabby chic.

Dintre toate culorile, albul are o mulțime de semnificații pozitive în psihologia culorilor, el fiind asociat cu puritatea, inocența și perfecțiunea.

TIPS 1: NU există doar o singură variantă de alb. Nuanțele de alb pot avea subtonuri calde și reci și pot da personalitate camerei. Poți găsi opțiuni cu nuanțe subtile de verde, albastru, roz, galben etc. Ele se aleg și în funcție de lumina naturală care este în cameră și de tipul de iluminare artificială. Opțiunea pentru tavan albă este cea mai potrivită atunci când dorim să dăm înălțime camerei.

TIPS 2 – atunci când ai un perete alb și dorești să mai ,,adaugi” înălțime camerei, optează pentru plinta albă, colorată în aceeași nuanță cu a peretelui.  😊

Peretele alb este ca pânza artistului unde putem pune decoruri, culori, putem picta și putem crea atmosfera pe care ne-o dorim. Vă prezint mai jos opțiuni de a pune în valoare un perete alb:

1. Tablouri, postere, rame foto – în funcție de mărimea peretelui, putem opta pentru o operă mai mare sau 2, 3 tablouri de dimensiuni medii. În funcție de stil, tablourile pot fi înrămate sau nu. Atunci când avem tablouri mai mici/rame si multe sau combinații, va trebui să alegem o schemă de amplasare a lor înainte de a le pune pe perete. Le putem pune pe jos sa le aranjăm, sau lipi cu puțin scotch pe perete până găsim combinația care ne place cel mai mult și este echilibrată. Este bine să punem tabloul la nivelul ochilor noștri și să găsim în cameră câteva linii de ghidaj pentru a le integra cu succes, în cameră.

 

TIPS: Vă recomand să alegeți tablouri autentice sau pictate de pictori talentați, pot fi pictate inclusiv de membrii familiei sau cunoștințe. Au o valoare mai mare față de un canvas printat în mii de exemplare. În cazul în care doriți print, o poza personală dintr-o vacanță sau o poza deosebită la rezoluție bună poate fi de impact. Și la postere, o valoare mai mare o au cele care sunt printate în număr limitat de exemplare.

           2. Oglinzi – pot fi o opțiune bună atât decorativă, cât și funcțională. Vei alege dimensiunea oglinzii in funcție de spațiul disponibil, de diverse forme și rame. Pot fi și modele care pot fi puse in set, suspendate sau lipite direct pe perete.

TIPS: Verifică întotdeauna ce se reflectă în oglindă, să nu ai surprize! 😊

 

 

 

 

 

 

 3. Polițe, cuburi, hexagoane, scară – pot fi foarte utile și decorative. Contează  la fel de  mult ce vei  pune peste/în ele: tablouri, licheni decorativi, vaze, rame foto. Este foarte important să nu le aglomerezi, ci să alegi cele mai estetice piese pentru a da o notă de design camerei. În caz contrar, vei avea efectul invers!

                  

             4. Placaje – cu HPL, cu riflaje, cu panouri decorative 3D, cu pluta, placare murală sau piatră naturală – placajele sunt o opțiune mai costisitoare, dar care conferă o nouă textură si dau o notă contemporană spațiului atrăgând atenția asupra lor.

   

          5. Pictură pe perete  sau tapet– pictura pe perete rămâne modul în care putem imprima o notă personală camerei. De mare impact și ușor de făcut este utilizarea șabloanelor cu modele care se repetă. Efectul va fi unul WOW!

           6. Tabla magnetica, de scris– este foarte utilă, putem nota informații, prinde hârtii, poze. Poate fi folosit în bucătării, camere de copii, holuri. Pe lângă culorile alb si negru, tablele le putem găsi și în alte culori. Există inclusiv vopsele care au această proprietate și reprezintă o opțiune potrivită atunci când suprafața de acoperit e mai mare.

     7. Ceasurile- alege un model deosebit, atipic care pe lângă faptul că se va integra cu succes in spațiul tău, îți va fi și de mare ajutor.

           

8. Profile decorative – poți lipi cu adeziv special profile decorative pe perete. Le poți aplica fie albe, fie le poți colora. Ele vor da o notă clasică amenajării.

               9. Plante, mușchi și licheni decorativi – atunci când alegi să aduci natura în casa ta trebuie să te asiguri că ai suficientă umiditate și că știi cum se întreține acest perete pentru a fi mereu fresh. Punerea în operă este deseori migăloasă, nu este o variantă economică, în schimb acest perete atrage atenția tuturor. O altă opțiune de a aduce natura în casa ta,  sunt terariile sau plantele de interior care sunt puse frumos în evidență de un perete alb.

                   10. Hobby – te pasionează chitara, pune-o pe perete! Îți plac împletiturile și confecționezi decorațiuni, pune-le pe peretele tău alb. Dacă îți plac mult călătoriile, pune o hartă mare de plută, unde poți însemna toate țările vizitate ori pe care dorești să le vizitezi. Alegând elemente dragi ție și cu semnificație, vei crea spații pline de valoare care te vor încărca cu bună dispoziție.

Sursa poze: Pinterest

Sunt aici pentru tine oricand ai nevoie de consultanta in design interior.